Besök på Convento do Paraiso

Lär känna vinets vagga i Portugal Algarve samt några av dess vinodlare och unika druvor. # 2

Den 1 november besökte vi vad många säger den vackrast belägna vingården på Algarve, Convento do Paraiso

Vin har odlats i Algarve sen fenicernas och grekernas tid och anses vara vinets vagga i Portugal. Det var under romarnas tid som vinproduktionen tog fart. Under århundraden har produktionen ökat och minskat men under de senaste åren har intresset för att odla vin i Algarve ökat markant och intresset för Algarviska viner och druvor har ökat både nationellt och internationellt

Vingården Convento do Paraiso är en del av Quinta de Mata Mouros som har en lång och mytomspunnen historia. På 1400-talet byggdes Convento de Nossa Senhora do Paraiso på en plats där ett litet kapell legat sedan 1100-talet då morerna fördrevs från Silves av de kristna.

Gården Quinta de Mata Mouros har varit i samma familjs ägo i över 100 år. År 2000 började de första vinplantorna att planteras, och 2012 startades ett ”joint venture” för att vidareutveckla vingården. Resultat av projektet som avslutades i år får vi uppleva i de viner som vi skall prova under besöket.

Tack Annika och Barbro för härlig dag med vinprovning och intressant information om vingården. God mat och trevlig samvaro.