Donation till Glada Hudik – Amfiteatern i Castro Marin

GLADA HUDIK TEATERN PÅ BESÖK

Överlämnande av SWEA – donationen till Glada Hudik

Årets SWEA Portugals lokala donation på 2000 Euro har tilldelats Glada Hudik Teaterns Projekt i Monte Gordo på Algarve kusten.

Sedan några år har Glada Hudikteatern ett projekt som riktar sig till svenska ungdomar som har en utvecklingsstörning och som har ett stort intresse för eller i någon form ägnar sig åt teater, dans och/eller sång. I år var det ett drygt 60-tal ungdomar från Sollefteå i norr till Ystad i söder, och totalt ca 200 personer med ledare och anhöriga som deltog. Svenska musiker och koreografer tränar med ungdomarna och resultatet är en föreställning som är öppen för alla att se på den anrika amfiteatern i Castro Marim.

Den 3:e oktober fick vi, ett 30-tal Sweor, uppleva en fartfylld föreställning som utstrålade både energi och mycket glädje. I samband med föreställningen delades donationen ut av några av SWEA Portugals styrelsemedlemmar i form av en symbolisk check.

 

 

Tack för oss, säger Glada Hudik

Vi fick också tillfälle att lyssna till Pär Johansson, Glada Hudikteaterns ledare och initiativtagare. Pärs föredragning gav oss många tankeväckande och härliga berättelser från hans och teaterns arbete. Förutom målsättningen och aktiviteterna här i Algarve och projektets betydelse för deltagarna så berättade han om ICA-reklamen och Jerry, om föreställningarna i Globen, Lingonfilmen och vilken positiva påverkan det fått för teatern och dess deltagare. Förutom arbetet i Sverige så har även man börjat sprida sina erfarenheter och kunskaper till andra länder. I Sverige kan vi se fram emot flera nya projekt bl a  en ny Lingonfilm. Vi fick också en bok med titeln Normalstörd som Pär skrivit.

 

 

 

Pär Johansson berättar om teater- gruppen Glada Hudik

Lite bakgrund:

En av grundpelarna i Sverige är att ge alla människor en chans oberoende av var och ens förutsättningar och bakgrund. Detta är ett av Sveriges särdrag i förhållande till de flesta andra länder, dvs den svenska satsningen på att ge alla en chans oavsett kapacitet samt en möjlighet till personlig utveckling.

SWEA Portugals medlemmar ser Glada Hudik projektet som en möjlighet att även i Portugal kunna sprida denna svenska anda om att “alla kan” och projektet står därför oss medlemmar varmt om hjärtat.

Glada Hudikteatern är en 20 år gammal teatergrupp, ursprungligen från Hudiksvall ,som startades av Pär Johansson som fortfarande är dess ledare. Vill Du veta mer om Glada Hudikteatern gå till https://www.gladahudikteatern.se

Mer om SWEAs donationer https://donationer.swea.org/2016/valkommen-donation-webbplats/

// Vid pennan Barbro Falke-Almgren och Gun Persson

 

 

En del av teatergruppen

Tankar:
Glada Hudik Teatern är mer än en teater. Man tror på att olikheter utvecklar samhället och att möten är grunden till integration. Samhällen som tillåter olikheter och tar vara på alla resurser når längst.
Föreställningen vi bjöds på i samband med överlämnandet av donationen,  var helt klart värde- och känsloskapande! Mycket vilja, mycket kämparanda, många skådespelare och massor av glädje! Jag är oerhört stolt att vara Swea och att SWEA Portugals donation 2018 just gick till Glada Hudik. Jag är också mycket glad över att jag fick glädjen att se Glada Hudiks fantastiska föreställning och uppleva deras engagemang! Tack och åter tack för att sådant här finns   // Vid pennan Gun

 

 

 

Stämningsfull föreställning

 ____________________________________________________________________________________________