Mingel på Belmar med japanskt tema

Rekordmånga (44) Sweor kom till SWEAs mingel på Belmar den 13 november, där Swean Agnes Dahlberg berättade om och visade kimonos, obi (breda skärpet till kimonon), samt visade på nya användningsområden för dessa.  

Agnes berättade om stil, användning och tillverkning av kimonon, den traditionella klädedräkten för kvinnor i Japan. Traditionellt är kimonon gjord av ett enda tygstycke (ca 36 cm bred och 11,5 m långt), som delas i fyra huvudremsor.  

Formaliteten på kimonon bestäms av tyget, där mönster och motiv bl.a. speglar bärarens status och identitet. Färger kan också ha en stark metaforisk och kulturell betydelse, där t.ex. rött är en av de mest populära färger för att framhäva unga kvinnors charm.  

Agnes berättade även om en mer modern användning av kimonos, t.ex. som kavaj eller rock samt om nyanvändning i form av väskor, dekorationskuddar, mm gjorda av obi tyg.  

Tack Agnes för mycket intressant information och att vi fick möjlighet att se dina vackra kimonos, obier samt lite väskor och kuddar. Det var mycket uppskattat!

Vid pennan: Barbro H

___________________________________________________________________________________________________________________________________