Projekt Ukraina

PROJEKT UKRAINA

När kriget bröt ut i Ukraina hörde flera Sweor ganska omgående av sig till styrelsen i SWEA International och frågade om vi kunde hjälpa till. Kunde vi i SWEA starta ett gemensamt donationsprojekt? Många av oss hade särskilt kvinnor och barn i åtanke.

Vi bildade en projektgrupp med intresserade Sweor från hela världen som arbetade tillsammans för att hitta ett donationsprojekt som skulle vara möjligt inom SWEAs ramar och stadgar. Det är viktigt att projektet följer våra stadgar och på något sätt främjar svensk kultur, svenska traditioner eller svenska språket.  Under våren har vi arbetat med olika idéer och valet föll till sist på Beredskapslyftet.

Beredskapslyftet, är en organisation som startades i samband med pandemin i syfte att snabbt få in resurser i sjukvården genom att använda friställd personal från bla SAS. När Ryssland invaderade Ukraina och ukrainska flyktingar kom till Sverige ville de hjälpa flyktingarna att få en trygg start i Sverige.

 

 

Motivet för valet förklaras av Monica Tinggård, en av initiativtagarna. Precis som ett av SWEAs syften är att ge varandra lokalt stöd har Ukrainian Professional Support Center inrättats för att hjälpa ukrainska flyktingar att etablera sig i det svenska samhället. I korthet handlar det om utbildning i svenska och hjälp att komma ut i arbetslivet genom matchning med potentiella arbetsgivare.”

 

Beredskapslyftet har startat upp Ukrainian Professional Support Center samt Ukrainian Children Activity Center för att hjälpa ukrainska flyktingar att etablera sig i det svenska samhället. I korthet handlar det om utbildning i svenska språket och professionell hjälp att komma ut i arbetslivet.

<img class=”wp-image-16793 alignleft lazyloaded” src=”data:;base64,” alt=”” width=”170″ height=”170″ data-ll-status=”loaded” data-lazy-src=”https://swea.org/wp-content/uploads/2022/08/Beredskapslyftet_logo_b-300×300.png” />

LÄS MER OM BEREDSKAPSLYFTET

En ny tillvaro ska byggas – SWEA hjälper till

Att ge pengar till det här projektet är att ge handfast stöd till ukrainska kvinnors möjlighet att lära sig svenska språket och kulturen, komma i kontakt med arbetsmarknaden och på så sätt kunna försörja sig och sina barn och finna sig tillrätta i Sverige.

Ukrainian Professional Support Center startades i maj 2022 och redan i juni hade 80 kvinnor fått arbete.

Nu går startskottet för SWEA Ukraina-projektet och vi hoppas på ett stort engagemang i alla avdelningar för att bidra till att projektet blir en stor succé.

En gemensam donation i bästa SWEA-anda gör vår gemenskap starkare.

 

Vill ni ha mer information kontakta donationer@swea.org

Projektgruppen Projekt Ukraina