Regionmötet 2022 i Barcelona

Här följer en liten rapport från Regionmötet (RM) för VEMA som jag just varit på i Barcelona.

Kort förklaring, VEMA står för Västra Europa Mellanöstern Afrika och i Europa finns ytterligare två regioner nämligen MEMA och OEMA, vilka  följaktligen står för Mellersta respektive Östra Europa Mellanöstern Afrika. I nuläget har vi inga avdelningar i vare sig mellanöstern eller i Afrika men genom åren har det funnits.

I vår region ingår Algarve, Barcelona, Costa Blanca, Göteborg, Holland, Irland, London, Mallorca, Marbella, Lissabon samt Oslo, . Vår Regionordförande (RO) heter Agnetha Hesselius och kommer från Barcelona.

 

 

 

 

 

Dag 1, Torsdag 20 oktober

Det kändes väldigt roligt att vi äntligen kunde genomföra ett vanligt RM igen. Senast det hölls ett RM var på Mallorca 2018 och som alla vet så ställde pandemin till det och det planerade RM i Wien 2020 blev nödvändigt att ställa in. Situationen 2021 varfortsatt skakig varför bara ett litet arbetsmöte hölls i Faro för regionstyrelsen.

Vi som kom lite tidigare deltog i en guidad visning av kyrkan Sagrada Familia som började byggas 1882.  Arkitekten är Antoni Gaudi och det finns många hus runt om i Barcelona utav Gaudi och alla mycket speciella.

Den här gången samlades ca 75 Sweor från både Europa och USA på ett mycket centralt beläget hotell i Barcelona. Vi hade ett trevligt mingel på hotellets takterrass med fotografering, bubbel, allsång och en trevlig presentation av staden av en härlig guide. En av Barcelona-Sweorna hade skrivit en fantastisk SWEA-text till en känd melodi som vi hoppas kunna bli en officiell SWEA sång framöver, men det måste givetvis klaras ut med dem som äger rättigheterna.

Kvällen avslutades med en trerätters middag på en närbelägen restaurang.

Dag 2, Fredag 21 oktober

På fredagen var det arbets- och utbildningsmöte hela dagen för alla avdelningsordförande (AO). Vi hade en session på morgonen när vi diskuterade ”Best-practice” när det gäller rollersom t.ex vice AO och medlemsansvarig men även hur vi jobbar med valberedningen och donationer. Det är alltid mycket viktigt att diskutera hur lika och eller olika vi gör saker och varför. Det finns alltid något nytt att lära som man kan komma hem med och kanske praktisera efter att ha diskuterat med den egna styrelsen.

Vi fick fika med svenska kanelbullar bakade av ett bageri i Barcelona!

Vi hade också ett långt block där vi diskuterade konflikthantering och vilka olika stilar vi använder för att lösa konflikter av olika slag. Ett alltid aktuellt och mycket viktigt område eftersom vi alla stöter på konflikter av olika dignitet inom de mest skiftande områden och anledningar. Att regionstyrelsen nu känner varandra väldigt bra gör att öppenheten är stor och därmed blir lärandet mycket värdefullt.

Dagen avslutades med en kortare session om läget med den nya hemsidan, något vi kommer återkomma till under resten av hösten. Hur som helst är den nu implementerad och man arbetar kontinuerligt med att förbättra och lösa problem.

Sist på dagens program stod ”Du är vacker” en upplyftande och rolig session där Barcelona-Swean Lotta Nygren-Bonnier som är certifierad hud och massage-terapeut gav oss en liten inblick i vad japansk ansiktsmassage kan göra för oss och hur vi dessutom kan klara av det själva.

För majoriteten av ditresta Sweor gällde såklart helt andra program denna dag. Man kunde välja på en heldags busstur och besök hos den berömda vinproducenten Torres. Alternativ var att gå på guidad tur i Sagrada Familia eller möjlighet att gå en promenad i Picassos fotspår genom staden som sedan avslutades på Picassomuseet.

En skojig teamaktivitet fanns också på programmet, City Game! Vi fick olika uppgifter från tävlingsledningen att ta reda på, göra och dokumentera runtom i staden. En timme av mycket lärande om staden och massor med hjärtliga skratt när tokiga uppgifter skulle utföras!

På kvällen sammanstrålade vi alla för en härlig spansk middag på en takterrass nere vid  vattnet, på restaurang Sagardi där det förutom fantastisk utsikt bjöds på spanska delikatesser.

Dag 3, Lördag 21 oktober

Då var det dags för VEMA-regionens formella årsmöte som behandlade allt som hänt under verksamhetsåret 2021. Det var väldigt trevligt att vi faktiskt hade hela arton intresserade gäster vid detta möte och flera från Algarve. Vi var även flest deltagande avdelning med 9 Sweor.

Efter årsmötet fortsatte AO-mötet och under resten av lördagen fokuserade vi under Carina Malmstedt Fjeldsås ledning på begreppet ”4-rummaren” eller ”Förändringens fyra rum”. Det är en modell som skildrar hur vi människor kan uppleva att vi passerar fyra olika rum när vi genomgår en förändring. Alla kan känna igen sig, orientera sig och även påverka sin situation genom att man blir medveten. Vi fick lyssna på teorin och sedan omsätta i praktiken genom att använda oss av modellen på oss själva.

För övriga Sweor gällde tid på egen hand eller för dem som inte hann med igår så gick Picasso-promenaden i repris.

På kvällen var det dags för sedvanligt lotteri och galamiddag med dans till härligt peppig musik som spelades av en DJ. Temat var Disco och många hade verkligen anammat temat, jättekul!

SWEA Barcelona lyckades samla ihop 1700€ till Ukrainaprojektet.

Dag 4, Söndagen 22 oktober

Här tog mötet formellt slut men i vanlig ordning var det många som valde att stanna kvar endag eller två och en del åkte vidare i Spanien på egen hand. Jag och fem till från VEMAs styrelsen fick njuta några dagar i Barcelonas AOs fina semesterhus.

Ser fram emot nästa möten som vi dessvärre inte vet vart de går ännu. Hösten 2023 blir det regionmöte och hösten 2024 världsmöte, troligen i Europa. Hoppas många vill komma med för det ger en helt annan upplevelse av vår organisation, det kan nog de som deltog intyga.

Stor tack till SWEA Barcelona som arrangerat ett fantastiskt regionmöte för VEMA.

Britta Hesse

Ordförande SWEA Algarve