Svampresa till Belmonte

Svampresan till Belmonte den 13-15 november, en favorit i repris!

 

 

 

Denna gång var det Britta Ternheim och Cecilia Vieweg från programgruppen tillsammans med vår guide Isabel Höckert som planerat innehållet i denna mycket uppskattade resa. Vår duktiga busschaufför, Armenio rattade bussen tryggt och säkert fram och åter. Vi som deltog var 29 st Sweor, varav 4 st från Algarve.

Resan gick mot Belmonte via Idanha-a-Nova där vi serverades traditionell portugisisk lunch på restaurang Nossa Senhora de Almartão. Ett kort besök gjordes i kapellet med samma namn som ligger intill restaurangen.

Under bussresan gav Isabel oss många intressanta fakta om Portugals historia samt de platser vi passerade och besökte. Britta och Cecilia hade knåpat ihop en mycket bra frågesport som handlade om Portugal, dåtids- och nutidsfrågor inom historia, vin, mat mm allt i en härlig blandning. Frågesporten höll aktiviteten igång under stora delar av bussresan.

Vi bodde på vackra Pousada Convento de Belmonte, ett medeltida kloster som idag är ombyggt till ett charmerande boutiquehotell. Läget på Esperancabergens sluttning ger en fantastisk utsikt över Estrelabergens naturreservat. Vi var 29 glada Sweor som checkade in, vilket fyllde hela Pousadan som vi fick ha helt för oss själva. Chef Valdir Lubave samt hans personal såg till att vi fick avnjuta fantastiska gourmetmåltider.

Resans höjdpunkt var svampplockning med Chef Valdir. Samtliga deltagare, även hotelldirektören som anslöt till vårt sällskap, utrustades med ”svampletarpinne”. Sedan bar det av ut i pinjeskogen för att spana efter svamp. Vi lärde oss snabbt att pinnen skulle användas för att lyfta undan pinjebarren, för där under fanns svamparna. Till vår förtjusning så fyllde vi samtliga korgar till bredden. Vi hittade smörsoppar, blodriskor, röksvampar mm. Hemkomna med vår stora svampskörd så välkomnades vi in i köket för att skölja och rensa en del svamp. Sedan fick vi se på när Chef Valdir tillagade tre olika svamprätter som vi dessutom fick avnjuta.

 

På hemvägen styrde vi först mot byn Monsanto, en by som omnämns som den mest portugisiska i hela landet. Byn är byggd helt av granitsten, de pyttesmå husen är uppbyggda kring stora stenblock och gatorna är slingrande och trånga. Högst upp återfinns resterna av tempelriddarnas borg. Utsikten är magisk och man ser ut över vidsträckta vidder, ända till Spanien.

 

Vi gjorde ett lunchstop i Castelo Branco på restaurang Kalifa, där vi bjöds på ännu en traditionsenlig portugisisk lunch. På hemvägen utmanade Berit Johansson oss på ett klurig frågequiz om fåglar, väldigt uppskattat och roligt.

Jättenöjda och glada anlände vi med bussen till Estoril/Cascais vid 18-tiden.

Ett stort tack till våra reseledare Isabel, Britta och Cecilia som sett till att vi haft underbara dagar fyllda med aktiviteter, trevlig samvaro och en massa god mat.

Vid pennan: Ylva

 

_______________________________________________________________________________________________________