Svarta grisar, olivolja och romersk “vattenhistoria” i Monchiquebergen

38 glada ladies mötte upp i Lagos, Lagoa och Albufeira! Stämningen var på topp från första minut.
Vårt första stopp idag var på den lilla familjeägda olivoljeproducenten Lagar dos Pardieiros. Startad av farfadern på 50-talet och idag var det barnbarnet, som visade oss runt och berättade om tillverkningsprocessen av deras olivolja med stor glädje och entusiasm. Efter den guidade turen var det provsmakning av deras goda olivolja! Några flaskor kom såklart med hem! Kul med lokalproducenter som håller landsbygden levande.
Nästa stopp var i Monchique där Carla de Sousa berättade lite mer om staden och den guidade turen avslutades med ett besök i en kött affär med lokalproducerade produkter. Vi fick skinka från svartgris och två olika sorters korv! Här blev det lite skinka med hem.
Efter detta stopp var det dax för lunch på Jardim Das Oliveiras! Vilket trevligt ställe med god mat och personal, som hade glimten i ögat! Trevlig lunch med mycket prat och skratt!
Dagens sista stopp på denna resa var i Caldas de Monchique som är en kurort i Monchiquebergen. Orten har varit känt sedan romartiden för sitt vatten. Förutom att det är gott och har ett PH värde på 9,5 har det förmodligen en helande inverkan på kroppen också! Resorten har nyligen fått ett internationellt erkännande för sitt hälsosamma vatten och sina termalbad, men också för sitt landskap och sin arkitektur – och det kan jag skriva under på – mycket vackra hus, som nu är hotell och en omgivning med fantastisk grönska och känsla av harmoni!
Naturligtvis drack vi det välkända och helande vattnet direkt ur källan innan vi hoppade på bussen som styrde ‘kosan’ hemåt Algarve!
Vilken underbar dag vi fick- tack alla för energi , skratt, diskussioner och allmänt trevligt sällskap!
Gun Persson