SWEA resa till Alentejo den 10 oktober

Vi var 52 Sweor, som samlades i Albufeira i ‘arla morgonstund’ och det var faktiskt lite småkallt så där på morgonkvisten!
Busschafför Mr Carlos anlände med vår inhyrda buss! Prick 08.00 ”rullade” en busslast med Sweor från Algarve mot Alentejo! Inom en minut var stämningen och energin på topp – ljudnivån, som alltid, härligt hög!
En liten fika intogs på vägen emot vårt första mål som var det tradtionella väveriet i Reguengos de Monsaraz där holländska grundaren, textilkonstnärinnan Mizette Nielsen berättade och visade runt! Vi beskådade fantastiska alster i underbara färger och fick även titta in i väveriet där ljudet av trampet och skytteln, som for genom varpen hördes. Flitens lampa lyste!
Efter väveriet gick färden vidare till Iberiska halvöns största keramikcentrum São Pedro do Corval med drygt 20 olika krukmakerier! Vi började med ett be,sök på Casa do Barro, ett fint litet museum med utställning. Sedan var det dax att titta runt i den lilla byn. Mycket vackert att titta på och keramikerna drejade för fullt i de små krukmakerierna och vi Sweor shoppade vackra skålar, tallrikar etc etc.
Nästa stopp var besök och fotografering av en stenåldersdös från 3 500 f kr
Efter studiebesök, shopping och kultur var det dags för lunch i Telheiro på Restaurant Sem Fim, fd olivoljepresseri! Lunchen smakade mycket bra och stämningen var på topp!
Efter lunch körde vi till den vackra byn Monsaraz, där vi beskådade den magiska utsikten och tittade in i olika små pittoreska butikerna – en del shopping blev det även här!
Ganska trötta och framförallt varma (34 grader i strålande solsken) var det underbart att gå hem till Gunilla Possenius, grundare av SWEA Lissabon 1991 och avsluta vår dag med ett glas kallt vin i trädgården till ett äkta alentejanskt hus med en enastående utsikt, där Gunilla med familj bott sedan 1990.
Efter en underbar stund i Gunillas trädgård var det dags att gå mot bussen för att åka söderut igen!
Under resan hem till Algarve berättade Viveka Feder om Portugal – skolan, löner, valets utgång, miljöfrågor, historia etc etc. Mycket intressant!
Vi gjorde ett litet kort stopp på hemresan för intag av lite frukt och söt god choklad! Efter ”fruktstunden” var vi snart i Albufeira och 52 glada Sweor skildes åt för att köra hem till respektive hemort!
Vid pennan Gun Persson
Foto Gun Persson, Charlotte Halling