‘Att skapa ett land och behålla det’ den 3 mars 2020

ATT SKAPA ETT LAND OCH BEHÅLLA DET????????
Viveka Feder berättade på ett lättsamt och trevligt sätt 1300 år av Portugals historia på en timme!
Vi var 42 Sweor som lyssnade på föredraget. Sedan blev dax för goda tapas samt alla härliga samtal med nya och “gamla” Sweor längs hela Algarve – från Luz i väst till Tavira i öst!
Nedanstående och mycket, mycket mer fick vi lära oss på 1 timme!
Under 1400- och 1500-talen var Portugal ett av världens ekonomiska, politiska och kulturella centra. Landet hade flera kolonier i Sydamerika, Afrika och Asien. men till följd av krig med Spanien på 1600-talet och med både Spanien och Frankrike på 1800-talet tappade Portugal efter hand kolonier och inflytande. Efter inrikespolitiska konflikter och kolonialkrig på 1900-talet fick de sista kolonierna självstyre på 1970-talet. På grund av Portugals kolonier är portugisiska det sjätte största språket i världen. Efter en militärkupp 1926 blev Portugal en diktatur under Salazar och Caetano. Diktaturen störtades i Nejlikerevolutionen 1974.

Portugals flagga
????????är i två färger, rött och grönt, och har ett emblem ur Portugals statsvapen. Den gröna färgen står för Henrik Sjöfararen och den röda representerar revolutionen. Flaggan antogs den 30 juni 1911 när Portugal övergav monarkin och införde republik.